Thursday, 31 March 2016

Resepi : Cucur Badak

Assalammu'alaikum and good day! 

Kejap je dah hari Jumaat dah.. sekarang masa cepat berlalu kan? sedar2 dah seminggu dah.. minggu ni suami aku ade kem pengawas kat sekolah die.. so, minggu ni dok rumah diam2 jela.. awal2 pagi dah siapkan bekal lunch utk die.. 3 hari lepas die dah request nak bawak lauk utk Jumaat sebab tak balik.. sempat la masak ayam masak merah dgn goreng sayur campur sket.. jadik laa.. 

Tapi hari ni nak share resepi cucur badak.. cucur badak ni buat masa hari Rabu.. terlebih rajin plak Rabu tu nak buat kuih.. kot2 nak try boleh la haa.. resepi aku mostly simple je.. InsyaAllah sedapp.. kalo leceh sgt malas je nak buat rasa.. hahahaha.. 

Resepi Cucur Badak

Bahan2 
(utk buat badak) :P
3 bijik keledek oren (sederhana) 
2 cwn tepung gandum 

Cara2
- Rebus keledek sampai empuk lepas tu lenyekkan. 
- Biarkan sejuk, pastu campurkan tepung gandum. 
- Uli sampai tak melekat kat tangan. Kalo tak cukup tepung gandum, boleh tambah lagi takde masalah.. aku pon main agak2 je tepung tu sebenarnya.. hehehe

(inti badak) 
Bahan2 
1½ Cawan kelapa parut (ambik putih saje) 
1 bijik bawak beso*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sdb Udang kering*
3 biji cili api*
serbuk kunyit 
garam
gula

cara2 
- blend bahan yg bertanda (*) 
- tumiskan bahan2 yg dah blend td sampai naik bau dan agak kering
- masukkan kelapa, gaul sebati. 
- masukkan serbuk kunyit sikit je.. kang letak banyak kuning sgt kang.. tp kalo rasa nak letak banyak pon bolehhhhh... 
- perisakan dgn garam dan gula. Masak sampai inti hampir kering. Pastu angkat. 

Nak buat cucur badak tu.. buat bulat2 ikot la beso mana nak buat badak nye.. aku buat bulat2 beso bola ping pong tu je.. pastu masukkan inti.. pastu panaskan la minyak, then goreng la sampai masak.. 


ni la rupa cucur badak aku.. aku suke cucur badak yg luar rangup dalam lembut.. terasa bila gigit.. yummm! 

Selamat Mencuba! 

1 comment: