Saturday, 2 April 2016

Part 1: The Winner was Born!

Assalammu'alaikum and good day!

Rajin plak rasa nak update blog banyak2 kali.. iolls update gune hp je.. senang.. nak bukak laptop kang si Talhah ni bukan boleh tengok.. banyak idea die buat cobaan nak mencapai skrin laptop tu kangg.. baik type kat hp je.. tengah2 nyusukan die boleh la update sekali.. hihihi..

Tengok blog sendiri kat link tepi2 tu.. bahagian "Motherhood Journey" tu macam unfinished plak sebab Talhah dah lahir, tapi cerita tak habis.. ni kira aku wrap up from the previous post sampai beranak teros la senang.. hihi.. so, post ni mungkin agak panjang laa.. (ade part 1 siap.. kiranya ade part 2 dan seterusnya la kot.. haha) harap bertabahlah membacanya (ade ke org nak baca? takpelaa.. ni kan public diary aku.. takde org baca, aku baca sendiri nanti kot2 nak recall memories)

Sepanjang pregnant kan Talhah.. alhamdulillah.. aku sangat mudah.. takde mengidam.. takde morning sickness yg teruk dan berpanjangan.. takde meragam.. takde banyak hal la senang cerita.. smooth je semua alhamdulillah.. takdir Allah.. akak aku yg atas aku dah kawen 3 tahun tapi belom ade anak lagi.. sekali after 2 months pregnancy, akak aku plak pregnant.. alhamdulillah.. kira aku ade geng la masa pregnant tu.. tapi akak aku banyak dugaan die throughout pregnancy.. kesian tengok.. morning sickness je dah 6 bulan.. T_T

Aku sepanjang pregnant ya Allah.. kemain kuat makan.. suami aku pon macam stress tgk aku makan.. hahahaha.. sebelum pregnant berat aku 44kg.. masa pregnant.. last berat aku 61kg! hahaha.. bayangkn laaa.. betapa kuat nye aku melantak.. aku kuat makan nasik tao.. lapo je aku bedal nasik.. sampai mentua aku sound suami aku suruh pesan kat aku "cakap dgn iz, kalo lapo jangan la makan nasik je.. makan la benda lain.." mentua aku concerned taw.. sebab die tgk aku makan macam hapee je kan sebab die anak 7 tak pernah melantak cam aku kot.. :P

Masa 1st trimester.. aku takde alahan ape2.. cuma bila makan.. takleh teros bangun.. kene rest 10-15mins bagi makanan tu turun kat perot betol2.. kalo tak memang aku muntah balik.. aku morning sickness 2 minggu je alhamdulillah.. tahap yg aku muntah sampai keluar muntah kuning tu.. adoyaiii.. seksa rasa.. camne la akak aku  yg mabuk sampai 6bulan tu.. T_T

Masa 2nd trimester takde alahan langsung.. makan memang non-stop laaa.. aku aktif sangat.. sape tgk aku pon rasa cam penat sebab aku kejap2 masok dapo.. ade je benda aku nk buat makan.. hahahaha.. tapi sedih la.. sepanjang pregnant aku ade masalah hb low.. makan la obimin ke ape.. tetap tak naik.. aku makan real food baru naik.. naik pon sikit je.. tetap tak lepas 11.. paling rendah hb aku 7.9.. time ni doc pon macam kesian tgk aku.. tapi dorg check, tgk aku takde pucat, mata ok.. aku pon takde pitam.. cuma hb aku jela problem.. :(  sebab kan hb low aku kene check up 2 minggu sekali.. memang leceh laa.. paling nyampah nk kene kencing.. aku rasa mak2 mengandung je tau betapa leceh dan menyampah nya tiap kali check up nk kene kencing.. hahahaha.. pastu berat aku bertambah 2kg dalam masa seminggu.. tu pon asbab aku kene checkup 2 minggu.. arghhhh!

3rd trimester adalah trimester yg paling debor skali.. sebab dah hujung kan.. nervous woii.. dah la 1st time.. pastu balik semenanjung on 30 weeks.. padahal boleh je balik paling lewat weeks 35.. tp dah kata 1st time kannnn.. redho jela balik sendiri tanpa suami.. balik je semenanjung aku teros shopping barang2 baby.. seriously.. utk 1st baby aku rasa banyak yg aku beli jadik sia2.. contoh.. aku beli cloth diapers.. konon nak eco friendly kata kooo.. tapi last2 hampeh.. aku rasa aku bukan lah mak yg rajin nak mencuci CD anak aku.. hihi.. alhamdulillah akak aku yg pregnant sekali tu die memang nak gune CD utk anak die.. aku pon jual la half price dekat die walaupun tak gune lagi.. sobsss.. masa awal2 beli dah la agak pricey.. 

Sebabkan anak 1st,die punya excited tu lain maciammm.. aku siap buat maternity shoot dekat pantai belakang rumah suami haa.. tapi.. to be honest ye.. aku sangkakan gambo dr photographer opkos la kebabomm kan hasil nye.. tp yg aku dapat.. kebabomm hati aku ni haa.. dalam 1 album boleh kira berapa ketol je shot yg cantek dan terang ye.. haihhh.. sabo jelaaa..


ni antara yg ok laa..




nampak mcm ok kan? tp ce tengok kaki aku tu.. dok terpeleot.. senyap je photographer aku.. haihhh

banyak lagi sebenarnya.. tapi malas nak tengok.. sobsss.. menyedihkan.... huhu.. ok laa.. stop part 1.. panjang bebeno aku rasa ni.. hahahaha.. nanti ade kerajinan aku sambung part 2 plak InsyaAllah.. 

okbai! 

No comments:

Post a Comment